Cart 0
 Bortistu Gjestegård ligger i Oppdal kommune i naturskjønne omgivelser innerst i Storlidalen og i hjertet av Trollheimen.

OPPLEVELSER I TROLLHEIMEN

 

trekanten (sommer)

Bortistu er for mange utgangspunkt for velkjente Trekanten. Gå til Innerdalen, videre til Trollheimshytta og tilbake til Bortistu. Om sommeren finner du Trondhjems Turistforenings merkede turstier i hele Trollheimen.

skispor

Om vinteren kjøres det opp skispor av høy kvalitet langs hele Storlidalen, fra Storli og til Gjevilvatnet, og til Tovatna og videre rundt Høa, om Londalen. For oppdaterte skiløyper, se skisporet.no

topptur (sommer og vinter)

Storlidalen har et stabilt klima som gir lange vintre, sikre snøforhold og gir gode forhold for toppturer. Ofte er det skiføre fra oktober til mai. Derfor kan du trygt planlegge en tur lang tid i forveien.

Storlidalen er den perfekte skidalen. Annenhvert fjell er konvekst og konkavt. Det betyr stor variasjon i terreng og formasjoner. Her finner du alt fra store vidder til bratte renner på et lite område. Perfekt skiterreng for alle ferdighetsnivå.

Du kommer raskt til fjells. Det er bilvei helt inn til Storli, og du kan gå med ski allerede fra veien. Det er mange parkeringsplasser merket P, vi anbefaler å benytte disse framfor å parkere langs veien pga brøyting.

Vi kan anbefale å skaffe deg tilpassede håndlagde ski av karbon, tilpasset dine ønsker og behov, fra vår lokale skifabrikk EVI ski på Lønset.

 Bortistu Gjestegård ligger i Oppdal kommune i naturskjønne omgivelser innerst i Storlidalen og i hjertet av Trollheimen.

Storbekkhø 1504 m.o.h. - en av korteste toppene i Storlidalen, men i grunn ingen lett tur. Det er to ruter til toppen. Fra Bortistu og opp til høyre langs Storbekken oppover og krysse denne etterhvert. Gå vestover mot Grønnsletkammen. Der vil du finne merket sti, som du følger til toppen. Alternativ rute er å gå i retning Tovatna. Etter noen hundre meter står det Storbekkhøa på et skilt til høyre.

Lengde: 5 km   Tidsforbruk: ca 5-6 timer.

Kringlehøa 1466

Storsalen 1593

Nonshøa 1532

Kråkvasstind 1699  

Okla 1564

er andre topper vi anbefaler. Vi har kart til salgs i resepsjonen til å ha med på turen. Les mer om turforslag på turapp.no.

Er du uvant i fjellet, eller ønsker en lokal kjentmann med på turen? Vi tilbyr fjellfører som er meget godt kjent i området, er fjellvant, og forteller gjerne om Storlidalens lange historie undervegs.

sykle til tovatna (sommer)

Vi leier ut sykler for kr 150 pr dag. Vi kan anbefale å sykle langs en bilfri grusvei, 12 km innover langs Tovatna. En fin sykkeltur, hvor fjellene omslutter deg på alle kanter.

vassenden (sommer og vinter)

Ønskes en lett tur, kan du gå over til Vassenden og se både Storlidalen og Gjevilvassdalen på en gang! Se på gamle setrer i Vassenden, samt ta et bad i Gjevilvatnet. En stor hvit sandstrand du garantert vil ha helt for deg selv omkranset av fjell på 1400-1600 m.o.h. På ene siden av vannet ser du Okla, og på den andre siden de tre Gjevilvasskambene, indre, midtre og hemre. Om vinteren kjøres skispor opp fra Storli over til Vassenden, ned til Bårdsgarden og innover Halsbekkdalen. Se skisporet.no for oppdatering av tråkkede skispor. 

FISKE PÅ ÅNGARDSVATNET (sommer og vinter)

Å befinne seg ute på Ångardsvatnet, midt i dalen, er en opplevelse. Du kan leie båt med motor, garn og redningsvester, kano og årer.  Se her for priser og kontaktinformasjon. 

Fiskekort kjøpes på nett, og hos Lønset Grunneierlag

fiske i fjellvatna (sommer)

Ved parkeringsplassen i Storlia vil du finne oppslagstavle med kart, og selvbetjeningskasse for fiskeavgift. Du kan også betale med VIPPS TLF. 91595096. Angi dato, uketall eller år og sesong! 
Priser:                                  Dag            Uke            Sesong
Hele Storli Utmarkslag          100            600            1000

 Bortistu Gjestegård ligger i Oppdal kommune i naturskjønne omgivelser innerst i Storlidalen og i hjertet av Trollheimen.

GODE OPPLEVELSER BERIKER BESØKET!

Båltur med truger

Trugetur m/ kaffekok og hjemmelaget chaga-te. Chaga er verdens kraftigste antioksidant og finnes i våre skoger! Lokalprodusert bakst serveres til laget av norges beste baker i 2016. Vi tar også en Opppdalsquiz.

Priser : guide kr 5000. 5-20 pers.

Lokalproduserte kanelsnurrer og kr. 85 pr. person

Truger og staver kan leies for 175,- pr. person

Tidsbruk: 2 - 3 timer

Aktivitetsløype (min. 8 pers)

Aktivitetsløypen er en rundløype med poster hvor målet er å gjennomføre på kortest mulig tid

Det er flere tema, blant annet bålkonkurranse, kapasitet og utholdenhet, spyttekonkurranse på Oppdalsvis, sagestafett med flere. 

Aktiviteten avsluttes med kaffe og noko attåt som er kokt opp ved bålkonkurransen, og masse heder og ære til vinnerne!

Priser : 8- 20 pers: Kr. 550 pr. pers.  21-40 pers: Kr. 400 pr. pers.

Tidsbruk: 2-3 timer, alt etter hvor mange poster man ønsker. 

Isfiske med natursti

Vi prøver å lure storfisken i Ångårdsvatnet! Om dere tar med klær til forholdene ordner vi resten. Vi ordner forhåndsborede hull, og leier ut pilkestikker og maggot til en gunstig pris. På bålet blir det kaffekok og noe attåt.

I tillegg blir det satt opp en natursti der det er om å gjøre å få flest riktige svar!

Priser : Leie av stikke, maggot og stol; 450 pr pers. I tillegg må alle kjøpe fiskekort på mobil, kr. 100,-pr. pers.

Tidsbruk: 1,5-4 timer, 10-30 pers

Visit Oppdal

Det er mye å oppleve i hele Oppdal kommune. Besøk Oppdals nye nettside.

Kulturhistorisk vandring på tunet i bortistu

Bortistu og Storlidalen har ei spennende og interessant fortid, og vertskapet kan ta grupper med på ei vandring rundt i vår gardshistoriske utstillinger på garden. Vi fokuserer på håndtverk, sjølberging, skolegang, personligheter og samhold.  Vi besøker Innloftet fra 1648, Blåstoggo med leketøyssamling fra 17-1800-tallet og klær fra tidlig på 1900-tallet, røykbassto der vi i dag røker bassturøkt lammelår, smia med ildsted av kleberstein og blåsebelg i saueskinn, og snekkerloftet med blant annet båndsag og hjemmelagde høvler.

Du kan selvsagt rusle fritt rundt i utstillingen på egen hånd.

Pris med vertskap, kr 1000 pr. gruppe.

 Bortistu Gjestegård ligger i Oppdal kommune i naturskjønne omgivelser innerst i Storlidalen og i hjertet av Trollheimen.

Spillet - Planlegging, lagarbeid, hurtighet

Her gjelder det å få lagets spillebrikke i mål først. For å flytte spillebrikken ett steg framover, må lagene løse forskjellige oppgaver. Aktiviteten kan avholdes ute eller inne, også i dress og kjole. 

Pris kr 230-295 pr. person.

Tidsbruk: 60 min.

Foto: Terje Storli

 

 

 

Det finnes mange slags lykke..

Etter en lang dag i fjellet eller på møterommet, det er dagen før den store dagen, eller du bare vil unne deg noe godt; massasje er deilig og avslappende. Vi kaller det ikke spa, da det forbindes med vann. Unn deg en times tid, bare til deg selv, gi deg selv litt påfyll av lykke og velvære. Vi har kanskje Norges beste utsikt fra behandlingsrommet. Utenfor kan du skue utover Trollheimens vakre fjellformasjoner. 

Våre behandlinger er varierte, og inkluderer også hot-stone massasje. Myke, oppvarmede steiner benyttes både til å massere med, og til å legge på spesielle punkter på kroppen. Vi tar også i mot grupper på inntil 5 personer til felles fotbehandling med massasje og peeling. Vi serverer vann og frukt til alle behandlinger.  

Svensk klassisk massasje (60 min) - kr 850    

Svensk klassisk massasje (90 min)  - kr 1050

Klassisk massasje for å løse opp muskelspenninger. Veldig effektiv behandling som reduserer stress og bedrer blodsirkulasjonen. Intensiteten tilpasses dine behov.

Massasje for problemområder (45 min) - kr 650

Anbefales om du har plager som for eksempel hodepine, vond rygg, eller stiv nakke.

Hot-stone massasje (60 min) - kr 850

De varme steinene holder kroppen avslappet. Perfekt måte å redusere stress. Letter stivhet i muskler, øker fleksibiliteten i leddene og øker stoffskiftet. Fantastisk behandling etter lang dag ute.

Avslappende pakke (45 min) - kr 650

Dyp avslappende behandling, kombinert med beroligende massasje for rygg, nakke, ansikt og hode. Perfekt for deg som har stillesittende jobb eller ønsker å komme i balanse.

Fjelltur-pakke (60 min) - kr 850

Helende massasje for musklene etter lang tur i fjellet. Trøtte muskler får mer blod med nytt oksygen, og avfallsstoffene blir fraktet bort. Pakken inkluderer varmt fotbad, samt massasje av føtter, legger og lår.

492676582
Fjell.jpg

fakta

Gjennom millioner av år har isbreer formet fjellområdet. Breene har skapt u-daler i øst og elver og stryk har gravd ut v-daler i vest. Trollheimen har sannsynligvis det området i landet hvor issmeltingen først blottla landskapet etter siste istid. Arkeologiske funn, som er opptil 9 000 år gamle, tyder på at mennesker har oppholdt seg i området siden steinalderen. Fangst har vært matvei i alle tider, og er det fortsatt, særlig fugl, rein og elg. Området er også viktig for norsk friluftsliv og idrett som fjellklatring og skisport.

Navnet Trollheimen ble først foreslått av Håkon Løken, og ble gitt til området av Trondhjems Turistforening i 1880-åra.

Det er særlig jordbruk, turisme og vasskraft som blir drevet i Trollheimen. Ångardsvatnet og Tovatnet er regulerte, og føres i tunnel via Gjevilvatnet, og videre til Sunndalen og Driva Kraftverk.

Kårvatn i Todalen har Norsk institutt for luftforskning hatt en målestasjon siden 1978. Målingene viser at dette er et av de områdene i Nord-Europa med minst forurensing.

Det er mye turisme i området og flere hytter i turistnettet til Den Norske Turistforening ligger i Trollheimen. Hyttene som blir drevet av Trondhjems turistforening er Trollheimshytta, Gjevilvasshytta og Jøldalshytta. Turistforeninga kaller turen mellom disse hyttene for Trekanten. Kristiansund og Nordmøre Turistforening driver den selvbetjente hytta Vollasetra.

Dalene i Trollheimen ligger på om lag 500 til 700 moh. mens fjellmassiva ligger fra 1000 til 1850 moh. slik at høydeforskjellen er stor på turene. Gåturene blir ikke karakterisert som særskilt krevende, men klatreulykker forekommer og fjellet har i enkelte tilfelle krevd liv. Blant annet har flere omkommet i Trolla-massivet.

I vinterhalvåret er det kjørt opp fine skiløyper rundt i området. Det står ca. 1500 hytter omkring i Trollheimen. Flest hytter er det rundt Skarvatnet og Gjevilvassdalen i Oppdal, Resdalen i Meldal og på Nerskogen i Rennebu. Det er økt interesse for å benytte Trollheimen i reiselivsnæringa.

Innerdalen er et av de fineste områda i midtnorge for alpin klatring. Innerdalstårnet og Skarfjell har mange klatreruter. Alle rutene er over mange taulengder og høyt til fjells - de forutsetter erfaring og trening. Renndalskammen har både lange og kortere ruter, og er litt mer tilgjengelig. Ryggtraversene fra Tårnfjellet til Tåga, i Trolla-massivet, og Skarfjell til Trolla er også populære men omfattende turer som krever erfaring. All klatring i Innerdalen er på egne sikringer. Mer informasjon er tilgjengelig i Klatrefører for Innerdalen (Norsk Tindeklub).

fiske

I både Ångardsvatnet og Dalsvatnet fisker du ørret av god kvalitet. Muligheten for å ta store fisker er tilstede. I mindre vatn som Halsbekktjernene, TovatnaNavnløsvatnet, Sprinkeltjern og Bunnvatnet, og Gravbekktjern er det også fin ørret av høy kvalitet. Du fisker best med oter og stangfiske. Vi selger kart i resepsjonen.

Du kan leie båt med motor, garn og redningsvester, kano og årer.  Se her for priser og kontaktinformasjon. Fiskekort kan kjøpes på nett, og hos Lønset Grunneierlag og Storli Utmarkslag (fiskekort selges også i kasse ved parkeringsplass ved Storli)

flora

Storlidalen er en frodig dal. Dette skyldes i hovedsak at det er rikelig med nedbør pga nærhet til kysten, samt relativt mildt vinterklima. Tovatna har en årsnedbør på ca. 2000 mm. Foruten dyrket mark og kulturbeite, domineres dalen av myrområder. Bjørkeskogen dominerer, sammen med merkeplantene turt, kvann, rød jonsokblom og kvitsoleie. Ellers finnes flere arter av bregner, liljer, orkidéer, lyngarter og vannplanter. Blant soleiene står hvitveis i særstilling, og den kan nesten betraktes som Storlidalens "nasjonalblomst".

Treslag som er naturlig å finne i dalen er vanlig bjørk, furu, selje, osp, gråor, rogn og hegg. Gran finnes ikke naturlig, men fra ca 1910 ble det plantet litt norsk gran. 

Skoggrensa går på ca 900 meter over havet; rett over bjørkeskogen vokser dvergbjørk, musøre (verdens minste tre/forvedede plante), ulike vierarter  og bregner, blant annet fjellburkne. Typiske blomstrende planter man kan finne er reinrose, issoleie og rødsildre.

 Bortistu Gjestegård ligger i Oppdal kommune i naturskjønne omgivelser innerst i Storlidalen og i hjertet av Trollheimen.
 Bortistu Gjestegård ligger i Oppdal kommune i naturskjønne omgivelser innerst i Storlidalen og i hjertet av Trollheimen.

fugleliv

Ta en tur til Storlidalen med kikkert! På en to timers behagelig rusletur i mai 2017 fra Bortistu Gjestegard, opp til Lonaplassen og tilbake ble det registrert 37 forskjellige fuglearter; blåstrupe, heipiplerke, linerle, småspove, grønnstilk, rødstilk, heilo, vipe, gjøk, vendehals, gråsisik, svarthvit fluesnapper, munk, ravn, kråke, skjære, rype, gråtrost, svarttrost, måltrost, rødvingetrost, krikkand, fiskemåke, tårnfalk, kjøttmeis, granmeis, løvsanger, bjørkefink, bokfink, bergirisk, stær, grønnsisik, strandsnipe, trane, gulerle, sivspurv og jernspurv.

Fugle-kikking er en super hobby – den kan utøves over alt, kombineres med annet friluftsliv og trenger ikke koste så mye; alt du trenger er en kikkert og en fuglebok, eventuelt som app på smart-telefonen din; NatureGuides Ltd sin Birds of Northern Europe er anbefalt  – den er også på norsk, med plansjer, bilder, kart, beskrivelse og lyd for de aller fleste arter som forekommer i Norge.

landskapsvernområdet Trollheimen

i 1987 ble Trollheimen landskapsvernområde opprettet, med et areal på 1165 km2. Området har større variasjon i naturtyper enn noen annet fredet naturområde her til lands. Variasjonen skapes først og fremst av de grønne dalene som skjærer seg inn mellom høge fjell. Dalene er frodige og grønne, og flere steder er det seterdrift. Hensikten med landskapsvernområde er å ivareta et særegent og vakkert fjellområde, med skog, seterdaler og et rikt dyre- og planteliv. Målinger gjennom 20 år med forskning viser at området er ett av de reneste i Europa.

Bortistu - en  fjellgard innerst i Storlidalen, i Oppdal kommune

I 2016 overtok 4. generasjon av slekten Storli drift og eierskap av Bortistu. Linda Mai og Rune og de fire ungene forvalter nå gården videre. Barna blir hentet med skolebuss, og går på skole både på Lønset og i Oppdal.

Fordi garden er liten, har det alltid vært drevet ulike attåtnæringer, som jakt og turisme. På 1880-tallet kom de første gjestene til gards, og Bortistu ble kvarter da Trondheim Turistforening ble stiftet. De anla da rutenettet i Trollheimen, og Kristoffer Haugen fra Bortistu var med og vardet stiene. Han var en av landets siste profesjonelle jegere og tilbragte mye tid i fjellet, og hadde en god tilleggsinntekt på jakt og fangst.

Gjestebok fra 1800-tallet.

Dagens Bortistu er en levende fjellgard med kulturvern, gårdsdrift uten dyr, samt turisme. Restaurering av bygningene har foregått hele 1900 tallet, og Bortistu fremstår nå som en ærverdig "gjestegard" for våre tilreisende. Her finner du inspirasjon og hvile, samt rom for ettertanke.

Bortistu ligger midt i Storligrenda. Grenda består av seks garder:

 • Negard
 • Utistu
 • Bortistu
 • Gjelhaugen
 • Ekra
 • Ustigard

Sauedrift og turisme ble kombinert fram til 2000. Siden da ble det en ren reiselivsbedrift. Fjøset er bygd om til selskapslokale og kursom i to etasjer, og med påbygd resepsjon. Antikvariske hensyn er prioritert. 

 • Gammelstoggo: Bygd i 1648. Utvidet med ett påbygg i 1846 og ett påbygg til i 1920. Påbygd vinkel i 1956. Full restaurering i 1990. Inneholder 10 soverom, 4 stuer, 2 kjøkken og kjellere for produksjon av gardsmat.
 • Bestemorstoggo: Bygd i 1948. Påbygd og restaurert i 1978 og 2016. Privat bolig.
 • Tussebu: Restaurert kårstuggu i 1967 og 2016. Privat bolig.
 • Fjøset: Bygd ferdig i 1938. Restaurert til kurs- og selskapslokale i 2005, rommer 110 gjester i 1.etg. og 50 gjester i kjeller.
 • Stabburet: Bygd i 1848. Restaurert til historisk fotoutstilling i 1999.
 • Snøbilgarasjen: Restaurert til utstilling av gamle hesteredskaper m.m. i 2002.
 • Kvannflatløa: Bygd i 1811.Gardens høyløe oppført i tømmer, oppi lia, restaurert i 1993. Nyttes som rasteplass på Storli kulturminnesti, som starter på tunet i Bortistu.

Andre bygninger som er i bruk:

 • Oppstoggo: Utleiehytte i gammel oppdalsstil, bygd i 1995. 
 • Eldhusstoggo: Utleiehytte, bygd i 1998.
 • Nystoggo: Utleiehytte, bygd i 2006. Kurslokale for 5-15 personer.
 • Smia: Bygd ca. 1750. Gardssmie som ble brukt til å lage både lamper, rekkverk, verktøy, hestesko og mye annet. Smia står inntakt. 
 • Bassto: Et tørkehus for korn til maltølbrygging før i tiden. Den ble bygd i ca. 1850. Den brukes nå til tørking, røking og modning av lammelår, lammeknoker og fjellørret.
 • Kvenn-hus: ble tidligere benyttet som kalvhus, staurhus. Nå benyttes den som lekestue til glede for yngre gjester og ungene som bor på gården.
 • Staur-hus: Det er to stykker, et har fått nytt tak, og et er flyttet tilbake til tunet fra utmarka og ombygd. Det andre ligger nedenfor Fjøset og garasjen.

Rundt om i husene finnes det ei historisk utstilling og fotogaller (med tekster), som viser hverdag og fest på garden gjennom generasjoner. Alle gjenstandene som står utstilt er alle fra garden, som har vært i slektens eie siden 1903.