Cart 0

 

Lam fra sommerbeite i Trollheimen 

Kjøttet er lettsaltet og røkt med einer i Bortistus gamle røk-basstu. Dette særegne huset er fra ca 1850.

Leif Helmersen har utviklet ideen og fremgangsmåten for å røyke lammelår i Bassto. Tidligere ble Bassto brukt til å tørke malt til brygging av maltøl. Å røyke lammelår er rent håndtverk, og prosessen er møysommelig utviklet for å oppnå en balansert mild og unik røksmak, aroma og mørhet. Oppskriften er en godt bevart hemmelighet.

Kongeparet ble servert bassturøkt lammelår fra Bortistu da Landbruksdepartementet feiret sitt 100-årsjubileum på Sem Gjestegård i 1999. Det samme ble kronprinsparet ved sitt besøk i Oppdal i 2002.

Bassturøkte lammelår anbefales helstekt til selskapsmat, på koldtbordet eller som en smakfull gave.

Bassturøkt lammelår ble i 2003 tildelt merket Spesialitet Norge fra Matmerk. Det er et kvalitetsmerke for norske matvarer. 

Bassturøkt lammelår kan du kjøpe med deg hjem når du drar.

 Bortistu Gjestegård ligger i Oppdal kommune i naturskjønne omgivelser innerst i Storlidalen og i hjertet av Trollheimen.

I røkbasstua fra 1850 røyker våre kokker Lene og Lars Ivar lammelår. Salting og røyking gir en utsøkt smak. Prosessen er egenutviklet av Leif Helmersen.

 Bortistu Gjestegård ligger i Oppdal kommune i naturskjønne omgivelser innerst i Storlidalen og i hjertet av Trollheimen.

Minner å ta med seg hjem

I tillegg til mange godbiter vi skriver om her, finner du også noen kioskvarer, toalettsaker og drikke.

Lokal mat som julegaver

Vi kan med glede presentere våre matspesialiteter. Flere av råvarene vi bruker er kortreiste. Basstulam er fra Trollheimen, og røykes i Bortistu på bjørk og einer fra lia. Sviskelykke lages av svisker, byggryn og aprikoser, og lages nå av 4. generasjonen i Bortistu. Mandelpotet hentes fra Oppdal Fjellmandel til fjellsuppen. Produktene framstår i ny og delikat emballering, og med tilberedningstips. Vi pakker kassene klare for henting eller levering.

Fri frakt i Oppdal.  

 

·         Basstulam – klassisk helt, eller utbenet bit

·         Magdas sviskelykke – sviskegrøt med byggryn og aprikos

·         Fjellsuppe – kremet suppe av Fjellmandel fra Oppdal

·         Julesaus a la Bortistu – 0,5l

·         Kokkens flatbakst - flatbrød fra Bortistu

 

Alternativ 1 - kr 500

1 stk. bit Basstulam, 1 stk. Magdas sviskelykke, 1 stk. Fjellsuppe,

1 pk. Kokkens flatbakst, 1 stk. julesaus

 

Alternativ 2 - kr 1000

1 stk. Basstulam klassisk helt, 2 bokser julesaus, 1 boks Magdas sviskelykke

 

Bestilling innen 1. desember 2018.

Kontakt; tlf 91556287 eller epost bortistu@bortistu.no

Tidvis har vi disse produkter i gårdsbutikken.

  • Basstulam, røkt på einer og bjørk, utbeinet og surret eller med skank.

  • Magdas sviskelykke - sviskegrøt med byggryn

  • Fjellsuppe - kremet suppe av mandelpotet, av Fjellmandel fra Oppdal

  • Julesaus - kremet saus, krydret med julens krydder

  • Kokkens flatbakst - flatbrød på Bortistu vis

Bassturøkt lammelår

Vår egen gårdsspesialitet er foredlet av lam som har gått på sommerbeite her i Trollheimen. I et av Europas reneste områder, har lammene beitet langs snøkanten om våren. Vi tilbyr ulike varianter. Du finner lammelår og flere andre varer på mathallen i Oppdal, Smak og Behag.

  • Lammelår, marinert og utbeinet

  • Lammelår med skank

Pannebånd og luer fra Storlidalen

Fra lokalprodusent og storlidaling Eli Johanne Jære, selger vi pannebånd og luer med variasjon i både mønster og farger. Pynt opp tilværelsen! Se også Eli Johanne sin hobbyside på Facebook.

 

Piper fra Småbruket Pipemakeri

På Lønset ligger Småbruket. Her produseres urter fra egen hage, og tobakkspiper som er håndlaget av beste Briarkvalitet. De produseres etter gamle tradisjonelle arbeidsteknikker. Vi stiller store krav til utforming og funksjonalitet. Les mer om Småbruket.

Saueskinn fra Storlidalen

God varme skinn fra store lune saueskinn krysset fra norsk farga og gammelnorsk spælsau, som har beitet i Storlidalen. I stolen, i sengen, på benken, på gulvet. Valget er ditt. 

 

Sara Strikk

Ulike strikkeprodukter som votter, luer, pannebånd, buff, gensere i flott håndstrikket alpaka-ull. strikket av Sara fra Oppdal. 

 

Lønset treprodukter

Lekkert håndtverk fra Harald Lønset. Stekespader, stativ for nettbrett, beskyttelse for strikkepinner (i veska), kakespader, ostehøvler, stekebestikk, rømmekopper osv. 

 

 Bortistu Gjestegård ligger i Oppdal kommune i naturskjønne omgivelser innerst i Storlidalen og i hjertet av Trollheimen.

gi bort en opplevelse