Hyttebok for Eldhusstoggo - minner skapes fra når en er baby og blir tatt med på første fjellturen - toppet med badsturøkt lammelår, solvegg og kortspill for de voksne.

På første side får vi fra Linda Mai sin mor, Inger Marie en håndskrevet historie til hytta og blir ønsket velkommen til Bortistu Gjestegard. At det er god atmosfære her kan jeg skrive under på. Og når jeg leser om alle de fine opplevelsene folk har hatt hatt her, er jeg overbevist om at også vi vil få det.

På første side får vi fra Linda Mai sin mor, Inger Marie en håndskrevet historie til hytta og blir ønsket velkommen til Bortistu Gjestegard. At det er god atmosfære her kan jeg skrive under på. Og når jeg leser om alle de fine opplevelsene folk har hatt hatt her, er jeg overbevist om at også vi vil få det.

Hytteboka er det som gir hytta liv, sier Heidi Gilstad, språk- og kommunikasjonsforsker ved NTNU. Hun sier videre at “både den eksplisitte og den tause kunnskapen om hyttelivet kan være vanskelig å forstå for mennesker som ikke har vokst inn i det. En besøkende på hytta som hadde flyktet fra krig undret seg over trivselen over det primitive hyttelivets utedo, i 20 minusgrader, med den kalde lufta opp i stumpen. Et ganske eksotisk fenomen i verdens rikeste land, men som i overraskende liten grad loggføres i hytteboka.  

Til tross for forventningene nevnt over, er hytteboka en fri sjanger som inneholder elementer av både sakprosa og skjønnlitteratur, fakta og fiksjon. Hytteboka omtales som historiebok for hytta og for familien, minnebok, personlig dagbok, loggbok, byggebok, oppslagsverk, dokumentasjon og register over antall besøk og overnattinger fra år til år.

Dessuten er det gjerne kreative fortellinger, og barns kommentarer, skriftutvikling og tegninger. Både leserne og skriverne velger temaene de vil, selv om det hos noen ligger forventninger til hva som skrives og hvem leserne er.” Kilde: forskning.no

Vi er klare for høstferie og føler oss absolutt velkommen i Eldhusstoggo på Bortistu Gjestegard med broderiet på veggen av Magda, Linda Mai sin mormor. Som det står først i hytteboka - huset er bygd på tomta til der det gamle vedskjulet lå, så det ligger an til en varm høstferie selv om det allerede er snø! Pappvinen er temperert og kikkerten ligger klar.

Gutta gir tommelen opp av begeistring for raskere nett enn hjemme - de har fiber her!!!!

Mat er veldig viktig på hyttetur og vi har med et rikelig utvalg, vi kom jo rett hit fra Fjell-og fårkålfestivalen på Oppdal. Magdas sviskelykke står klar i kjøleskapet, og brødene fra Bakeriet SPRØ på Oppdal ligger klar til frokosten.

Og dette våknet jeg til søndags morgen - bildet er tatt fra trappa på Eldhusstogga.

Og for en skatt jeg fant på hyllen i hytta! Jeg fant hyttebøker fra 1999 og frem til i dag. En må ikke sove i hytten heller, forteller disse gjestene fra Rauma Folkehøgskole. De sov i snøhule! Og så har de snøbadet - her kommer mange gode forslag til hva en kan bedrive høstferien med.

Fler gode tips; rødvin, ost, kjeks, solkrem, kakao, kaffe, appelsin, Jæger og Hælnobba (veldig usikker på om det er noe en drikker eller om det er et fjell). Finnbiff, mere rødvin, badstue, pils, snøbading, lammelår, enda mere rødvin, mye mere pils og kortspill. Skjønner godt at denne gjengen hadde en “aldeles perfekt helg”.

Her må jeg vel innrømme at jeg sliter litt med teksten, men er helt overbevist om at de har hatt det aldeles perfekt de også.

Tenk at her har noen bodd som har feiret sin 45 års bryllupsdag! De syntes de var heldige som fikk oppleve å komme hit. Jeg er sikker på at det var noen riktige fine og gode folk som gledet seg over både å være her og de 45 årene. Jeg og Jo har akkurat feiret 15 år som ektefolk og er storfornøyd med det - vi skal sannelig ta turen hit om 30 år vi også.

Imponerende mange som har tegnet og gjort seg flid med å skrive i hytteboka.

Og unge damer på tur for akkurat 20 år siden hadde det nok riktig festlig her tenker jeg. Og at det var hæla i taket er det vel ingen tvil om. Skulle likt å dratt på tur med denne gjengen. Det er bare å si fra - jeg er med:)

 “Det finnes et univers hvor kriger ikke eksisterer – der det bare er det virkelig lille livet som gjelder” hytteavisen.no

Gamle venner med selvransakelse på hyttetur. Morten har nok hatt et fint liv så langt.

Ikke en gang dårlig vær og dårlig skiføre kan ødelegge. Gode venner, mat og drikke gjør selv en styggværshelg til en trivelig opplevelse.

Her er det viktigste for å få til en flott hyttetur - folkene og fjellet.

Bilinteresse - denne gangen kjærlighet for Opel - kan også være en inngangen til en hyttehelg. Det er heller ikke nødvendig å fly på alle fjelltoppene og spise dårlig turmat. Sitt i solveggen om dagen og så rusle ned til fjøset på Bortistu der du kan få servert makalaus god mat og drikke. Anbefales!

For 60 år siden gikk 3 damer på ski i påsken i bare BH`ene - havnet i Adresseavisen og oppholdet kostet hele 127 kroner! Det tok 57 år før den ene kom tilbake til Bortistu. Har du vært her en gang, glemmer du det aldri.

Minner skapes fra når en er baby og blir tatt med på første fjellturen - toppet med badsturøkt lammelår, solvegg og kortspill for de voksne.

Tripadvisor er dagens hyttebok på mange vis. Men da er du nødvendigvis ikke i hytta og leser, men hjemme i din egen stue, på vei til jobb, på en kjedelig fotballkamp eller noe sånt. Da blir det ikke helt det samme!

Hyttebøker skal leses på hytta der de hører hjemme. Omgivelsene er halve leseropplevelsen.

Har du lyst på å lese en helt annen type hyttebok kan jeg anbefale “Hyttebok frå helvete” av Are Kalvø. Hysterisk morsom og med noen gode refleksjoner når du først er i fjellheimen.

God hyttetur!

 

Anne Morkemo