Sommeren 2018 – på Bortistuvis

Da er sommeren over, og for en sommer! For første gang i historien hadde Bortistu Gjestegard åpent hver dag for besøk og gjester som vil spise, eller bare drikke kaffe. Vi konkluderer med at det har vært en suksess – det har vært i snitt 25-30 gjester innom hver dag! Og det er utenom bussturistene – de ønsker vi forresten flere av. Gjerne en buss per dag, det hadde vært noe det!

 

 Bortistu Gjestegård ligger i Oppdal kommune i naturskjønne omgivelser innerst i Storlidalen og i hjertet av Trollheimen.

Bryllup – det har vi hatt flere av. Og med et nydelig vær gjennom hele sommeren har det blitt mange vielser ute på tunet. Trollheimen fungerer vakkert og stødig som majestetisk ramme rundt en ny epoke i livet for både brudepar, familier og venner.

Sammen med Oppdal Smak av Fjell har vi også for første gang forberedt oss til årets matfestival i Trondheim. Vi har lært at det er mer som skal på plass enn produkter som skal selges. Det er utrolig mye arbeid på detaljnivå, men med Ketil Jakobsen som leder har det gått smertefritt og vi ble veldig fornøyd med resultatet. Vi har laget stand, malt vegger, lyssetting, skilter, disker med mer – ja, også all maten da! 

Maten ja – hvor mye? Det har vært lange diskusjoner frem og tilbake mellom flere, og med liter erfaring fra slik arrangement fra før, blir det kvalifisert gjetting. Bortistu endte opp med å lage 60 lammelår, 325 bokser Magdas Sviskelykke og 450 esker med flatbakst. Puhh – det var nok litt av en jobb!

 

Basstulam og Magdas sviskelykke gikk unna, men til neste år tror vi at vi må pakke mindre stykker av lammelåret. Det ble litt for stort og tungt for noen å bære på et helt lår.  Foto; privat

Basstulam og Magdas sviskelykke gikk unna, men til neste år tror vi at vi må pakke mindre stykker av lammelåret. Det ble litt for stort og tungt for noen å bære på et helt lår. Foto; privat

På matfestivalen var vi så heldige å få hjelp av Oppdals ordfører Kirsti Welander den første dagen til å dele ut smaksprøver. I løpet av 3 dager delte vi ut 1000-vis av smaksprøver av produktene våre – og for en mottakelse! Vi lærte også mye om hvordan vi skal gjøre det neste gang, forbedringspunkter er det alltid. Og neste gang blir visst allerede i høst fordi nå skal det bli marked på Oppdal – hele fire ganger i året! Det ser virkelig ut til at Oppdalsregionen mener alvor med å bli en matdestinasjon i tillegg til alt det andre de har å by på. Det er nok veldig lurt – for interessen og behovet for lokalmat av god kvalitet, ser ut til å bare vokse seg større og større.

 

Linda Mai - driveren på Bortistu, Lene - kjøkkensjefen og kokken Lars Ivar, hadde lange arbeidsdager både før og under matfestivalen. På fredag måtte de riktignok dra hjem til Storlidalen, for på lørdag ventet stort bryllup med 70 gjester å få en opplevelsesrik dag:) Da tok andre over med både salg og smaksprøver.  Foto; privat

Linda Mai - driveren på Bortistu, Lene - kjøkkensjefen og kokken Lars Ivar, hadde lange arbeidsdager både før og under matfestivalen. På fredag måtte de riktignok dra hjem til Storlidalen, for på lørdag ventet stort bryllup med 70 gjester å få en opplevelsesrik dag:) Da tok andre over med både salg og smaksprøver. Foto; privat

Mat- og Bryggerifestivalen i Trondheim fungerer ikke bare som en salgs - og utstillingsplass, men også som nettverksbygger for alle som jobber med lokalmat. Det er viktig at det er bredt samarbeid innen hver region, og at trøndersk mat bygges som et felles begrep. Hva som legges i det, er det nok litt forskjellige meninger om, og det finnes nok heller ikke bare et svar. For min egen del er raushet noe jeg forbinder med trøndersk mat. Det opplever jeg at Bortistu Gjestegard leverer på så til de grader - både på smak, mengde og gjestfrihet, samme om det er på matfestival eller på besøk hos de i Trollheimen.

Hvis raushet mangler kan det smake så godt det bare vil – bismaken vil i så fall overdøve alt det gode.

Til tider veldig folksomt foran standen. Vakkert syn!  Foto; privat

Til tider veldig folksomt foran standen. Vakkert syn! Foto; privat

Linda Mai sier dette når jeg spør om hva som har gjort mest inntrykk på årets matfestival;

”Masse hyggelige matfolk, som setter pris på vår mat og vårt håndverk. Vi har fått mye skryt disse dagene.” 

I tillegg til kroner og øre – er det dette en lever av og for – gode tilbakemeldinger.

Ole Jacob Hoel_matfestivalen_bortistu.jpg
Veldig fornøyd med at matkjenneren og journalisten Ole Jacob Hoel, har Magdas sviskelykke som en av sine favoritter på Matfestivalen.  Foto; privat fra Adresseavisens papirutgave 3. aug 2018

Veldig fornøyd med at matkjenneren og journalisten Ole Jacob Hoel, har Magdas sviskelykke som en av sine favoritter på Matfestivalen. Foto; privat fra Adresseavisens papirutgave 3. aug 2018

 Og nå da? Vi gjør oss klar for en ny sesong – høsten – tradisjonelt den mest travel perioden der fjellet går over i høstfarger og vi fyrer litt mer på peisen. 

En høst på Bortistuvis

Anne Morkemo