Aud og Fjellmandelen

Bortistu Gjestegard har, foruten sjølfolket og 2 faste ansatte kokker, også flere deltidsansatte som leies inn etter behov. Med overnatting til rundt 70 personer, selskapsplass og mat til enda flere, er det mer enn nok arbeid også innomhus. Bortistu er med andre ord en viktig arbeidsgiver for flere, i tillegg til å gi tilvekst til bygdas befolkning. Her som alle andre steder er arbeid og en god skole viktig for både de som bor der, og for at folk skal flytte hit. Linda Mai og familien er også aktiv på mange andre felt for at kretsen Lønset skal bli attraktivt for enda flere.

I en bedrifts vekstfase er det alltid vanskelig å vite akkurat når en bør ansette flere – det blir fort litt "høna og egget". Hva skal komme først? Flere ansatte for å få til vekst og økt omsetning, eller la det vokse først slik at en har økonomi til å ansette flere? Det er ofte at en havner et sted midt i mellom. De som er ansatt, og eierne, strekker seg lenger enn langt i en periode, og alle blir overlykkelige den dagen det kommer ny arbeidskraft til gards.

Velommen til Trollheimen!  Det er mye som skal til for at vi skal ha alt tilgjengelig året rundt som turstier, skispor, hytter, fjellgarder, matservering og kultur på mange vis. Og vi har et stort ansvar alle sammen for å ta vare på alt og bruke det.  Les mer;  visitnorway ,  ut.no ,  Trondhjems Turistforening , 

Velommen til Trollheimen! Det er mye som skal til for at vi skal ha alt tilgjengelig året rundt som turstier, skispor, hytter, fjellgarder, matservering og kultur på mange vis. Og vi har et stort ansvar alle sammen for å ta vare på alt og bruke det.  Les mer; visitnorway, ut.no, Trondhjems Turistforening

Våren 2018 begynte vi prosessen med å søke etter en ansatt til, og det ble mange runder på hvilke egenskaper og kompetanser den nyansatte skulle ha. Vi endte vel opp med at Bortistu hadde behov for litt ekstra innsats på flere punkter – og ikke minst noe nytt. Så utlysningsteksten endte med at vi søkte etter en ”Fjellmandel av en potet”.

Fjellmandelpoteten  kommer fra Østerdalen, Gudbrandsdalen og Oppdal. Passer til både hverdag og fest, og finnes bare i små avlinger. Har en rik og intens smak. Kilde; Bama Foto; Bama

Fjellmandelpoteten kommer fra Østerdalen, Gudbrandsdalen og Oppdal. Passer til både hverdag og fest, og finnes bare i små avlinger. Har en rik og intens smak. Kilde; Bama Foto; Bama

Jeg ble gledelig overrasket da søknadene strømmet inn! Jeg må ærlig innrømme at jeg var litt spent - for Bortistu ligger jo aller mest sentralt til i Trollheimen. Etter flere runder med mange veldig bra søkere, falt valget på Aud. Det viste seg at hun var godt kjent i dalen, på fjellene, og i Oppdalsområdet i det hele tatt! Vi falt vel også pladask for en som har glimt i øyet og startet sin søknad slik:

”Jeg søker stillingen som potet med mulighet for vekst, dersom det gror godt. Jeg har blitt en riktig fin fjellmandel av god årgang”.

Aud har rullet ned bakkene ved Bortistu i barndommen, på besøk i Ustigard, der hennes bestefar vokste opp. Ustigard er en av gårdene i Storligrenda. Aud heter til og med Storli, så når hun sier hun har en genuin interesse for stedet, historien og naturen, trodde vi på henne 100 %!                                            

Det er det fine med røtter – de gror godt i riktig og kjent jordsmonn.

Like fint å boltre seg på engene her sommer som vinter. Jeg er overbevist om at hvis du tar turen hit, så ruller Aud ned bakkene sammen med deg. Lek er viktig hele livet! Foto; privat

Like fint å boltre seg på engene her sommer som vinter. Jeg er overbevist om at hvis du tar turen hit, så ruller Aud ned bakkene sammen med deg. Lek er viktig hele livet! Foto; privat

Aud er utdannet sykepleier og pendlet på det tidspunktet fra Oppdal til Trondheim. Hun er også utdannet aromaterapeut, og kunne derfor bidra til noe nytt på Bortistu (dvs de hadde både benk til massasje og rom klart for lenge siden) – velvære både til kropp og sinn.

 Lykkekvisten velvære  har alt en trenger til behandling av stive muskler og ledd - og nå også heldigvis en som kan utføre dette! Denne kvisten i  Gammelstoggo  kan veldig fort bli et av mine favorittrom på garden:) Foto; Linda Mai

 Lykkekvisten velvære har alt en trenger til behandling av stive muskler og ledd - og nå også heldigvis en som kan utføre dette! Denne kvisten i Gammelstoggo kan veldig fort bli et av mine favorittrom på garden:) Foto; Linda Mai

Selv om en må klatre litt for å komme seg på kvisten, er det komfort og avslapping når en er der. Foto; Linda Mai

Selv om en må klatre litt for å komme seg på kvisten, er det komfort og avslapping når en er der. Foto; Linda Mai

Ingenting å si på utsikten fra kvisten heller. Foto; Linda Mai

Ingenting å si på utsikten fra kvisten heller. Foto; Linda Mai

Som potet er en som kjent brukende til mange ting, og med et stort engasjement og interesse for fjellet både sommer og vinter, har også Aud mye å bidra med. Hun har erfart mye både toppturer, til fots og på ski. Som sykepleier og aktiv i Røde Kors i mange år, er det også betryggende med en slik kompetanse på garden. Jeg blir heller ikke forundret om hun kan dra noen saftige fiskeskrøner fra noen av de mange fisketurene i fjellheimen. Jeg blir gjerne med Aud på tur - tror det kan bli både spennende, lærerikt og veldig artig:)

På fisketur ved Innerdalsvatnet. Foto; privat Aud

På fisketur ved Innerdalsvatnet. Foto; privat Aud

På Aud sin private Facebookside har hun lagt ut et dikt fra Håvamål om vennskap. Jeg er glad for at Bortistu har medarbeidere som ser slik på vennskap, og på seg selv som fjellmandelpotet. Gode venner og poteten har som kjent reddet mangt et liv opp gjennom årene. Og hvis alle hadde behandlet sine ansatte, kollegaer og konkurrenter som venner og samarbeidspartnere – tror jeg på ubegrenset vekst i hver en dal, ved hver en strand, bygd og by.

Veit du er en ven som vel du trur, og du hjå han fagnad vil få;

gjev han heile din hug og gåva ei spar, far og finn han ofte.

Foto; privat Aud

Foto; privat Aud

Anne Morkemo