Lam fra sommerbeite i Trollheimen 

Kjøttet er lettsaltet og røkt med einer i Bortistus gamle røk-basstu. Dette særegne huset er fra ca 1850.

Leif Helmersen har utviklet ideen og fremgangsmåten for å røyke lammelår i Bassto. Tidligere ble Bassto brukt til å tørke malt til brygging av maltøl. Å røyke lammelår er rent håndtverk, og prosessen er møysommelig utviklet for å oppnå en balansert mild og unik røksmak, aroma og mørhet. Oppskriften er en godt bevart hemmelighet.

Kongeparet ble servert bassturøkt lammelår fra Bortistu da Landbruksdepartementet feiret sitt 100-årsjubileum på Sem Gjestegård i 1999. Det samme ble kronprinsparet ved sitt besøk i Oppdal i 2002.

Bassturøkte lammelår anbefales helstekt til selskapsmat, på koldtbordet eller som en smakfull gave.

Bassturøkt lammelår ble i 2003 tildelt merket Spesialitet Norge fra Matmerk. Det er et kvalitetsmerke for norske matvarer. 

Bassturøkt lammelår kan du kjøpe med deg hjem når du drar.

I røkbasstua fra 1850 røyker våre kokker Lene og Lars Ivar lammelår. Salting og røyking gir en utsøkt smak. Prosessen er egenutviklet av Leif Helmersen.